Evropski teden varnosti in zdravja pri delu - Varno in zdravo delo v digitalni dobi

Evropski teden varnosti in zdravja pri delu - Varno in zdravo delo v digitalni dobi

  • 16.10.2023
  • Evropski teden varnosti in zdravja pri delu, ki poteka vsako leto oktobra (43. koledarski teden), je vrhunec vsake kampanje Zdravo delovno okolje, v katero je aktivno vključena tudi Športna unija Slovenije.

Cilj kampanje Zdravo delovno okolje je preprečevanje in zmanjševanje psihosocialnih tveganj, stresa, povezanega z delom, in kostno-mišičnih obolenj, s čimer izboljšamo dobro počutje delavcev in učinkovitost na delovnem mestu.

Najpogostejši razlogi za bolniško odsotnost v Evropi so kostno-mišična obolenja in težave, povezane s stresom. Delavci, ki trpijo zaradi kostno-mišičnih obolenj ali stresa, so običajno zaradi bolezni odsotni dlje kot delavci, ki trpijo zaradi drugih zdravstvenih težav. Poleg trpljenja posameznikov, ki bi se mu bilo mogoče izogniti, lahko te težave vašemu podjetju povzročijo precejšnje motnje in stroške.

Spodbujanje dobrega počutja na delovnem mestu

Dobro delovno okolje ne le preprečuje, da bi delavci občutili stres ali zboleli, temveč dejansko izboljšuje njihovo dobro počutje. Dobro počutje se nanaša na splošno duševno in telesno zdravje osebe.

Za kaj gre, ko govorimo o kostno-mišičnih obolenjih?

Kostno-mišična obolenja so raznovrstna skupina stanj, ki prizadenejo mišice, sklepe, kite, vezi, živčevje, kosti in periferni krvni obtok. Ta obolenja prizadenejo predvsem hrbtenico, vrat, ramena in zgornje ude, lahko pa tudi spodnje ude. Simptomi vključujejo bolečine, otekanje, mravljinčenje in otrplost. H kostno-mišičnim obolenjem lahko prispeva celo ergonomsko pravilna statična drža telesa, če ta traja po več ur. Dolgotrajna prisilna drža telesa je lahko resno tveganje za zdrave kosti in mišice.

Sedite ali stojijo v enakem položaju dolgo časa?

Večurno sedenje ali stanje v istem položaju lahko prispeva k nastanku kostno-mišičnih obolenj. Če uvedete možnosti za aktivne odmore (tudi zelo kratke) med delovnim dnem, lahko s tem pripomorete k preprečevanju kostno-mišičnih obolenj ali zmanjšate tveganje za njihov nastanek. Naročite paket kratkih aktivnih odmorov na: polona.stajnar@sportna-unija.si

Prilagajanje dela posamezniku, na primer:
- delovno mesto je treba zasnovati tako, da imajo delavci dovolj prostora za pravilno držo;
- izbrati je treba prilagodljive stole in mize;
- uvesti je treba kroženje na delovnih mestih, da se ublaži ponavljajoče se ali enolično delo, ali redne aktivne odmore, da prekinemo dolgotrajno prisilno držo.

Ergonomski ukrepi:
Uporabljajte ergonomsko oblikovano delovno pohištvo (prilagodljivo, primerno za delo z različnimi slikovnimi zasloni in individualne razlike).
Uporabljajte stoječe ali dvižne mize (da prekinete in zmanjšate čas sedenja z izmeničnim delom v sedečem in stoječem položaju).

Kako uredimo delovni prostor po načelih ergonomije izveste na delavnici. Več informacij na: polona.stajnar@sportna-unija.si