Objava slavnostne prireditve ob 70-letnici delovanja Športne unije Slovenije časopisa DELO

Objava slavnostne prireditve ob 70-letnici delovanja Športne unije Slovenije časopisa DELO

  • 05.05.2022
  • Vljudno vabljeni k branju prispevka z naslovom Sedemdeset let športa, solidarnosti, spoštovanja, bratstva, ki je objavljen v časopisu DELO in na spletni strani.

Avtorica članka, objavljenega v časopisu DELO je Špela Kuralt. Celoten članek si lahko preberete na tej povezavi - klikni sem. 

"Slovenci smo športni narod. Šport je imel v zgodovini Slovencev tudi zelo narodotvorno funkcijo. Prihodnje leto bo 160-letnica ustanovitve prvega telovadnega društva na Slovenskem, Južnega sokola. Prav na sokolskih krilih so telovadna društva nadaljevala delo po drugi svetovni vojni, pred 70 leti pa so oblikovali telesnovzgojno društvo Partizan Slovenije.

»Partizanu sem se pridružil leta 1969. Starši so me peljali k cicibanom. Partizan in naše društvo sta mi veliko dala, tudi vsi kolegi. Partizan in telovadba sta tista osnova, ki sta nas popeljala tja, kjer smo danes – majhen narod z velikimi športnimi uspehi,« je ob 70-letnici TVD Partizan Slovenije dejal predsednik Športne unije Slovenije (ŠUS), ki je Partizanova naslednica, Dejan Crnek. Vendar tudi Partizan ni zrasel sam od sebe. Začelo se je že v 19. stoletju, je spomnil Crnek. »Sem predsednik ŠD Narodni dom, ki je bilo ustanovljeno leta 1863 kot Južni sokol. Sokoli so imeli močen domovinski naboj. V začetku 20. stoletja so se zoperstavljali z narodnimi domovi, ki so zrasli po raznih slovenskih mestih, torej je šlo tudi za domovinsko zavest, ne le telovadbo. Mnoga sokolska društva so imela tudi kulturna društva, lutkovne sekcije, in vse to se je nadaljevalo v Partizanu.«"

Prispevek povezuje vsebine zgodovine razvoja organizirane športne vadbe od Sokolov do Partizana in današnje Športne unije Slovenije.

Preberite celoten članek časopisa DELO - kliknite na povezavo za ogled celotnega članka.

 

 

70 let ŠUS, objava v časopisu DELO