Delavnica: Pomen ergonomsko urejenega delovnega prostora in kako si lahko pomagamo sami

Delavnica: Pomen ergonomsko urejenega delovnega prostora in kako si lahko pomagamo sami

  • 13.09.2023
  • Pravilno izbrana oprema delovnega mesta zagotavlja zdravo in učinkovito delo. Zaposleni v pisarnah smo izpostavljeni številnim zdravstvenim tveganjem, še prav posebno stresu, utrujenosti oči in kostno-mišičnim obolenjem. Z ustreznim načrtovanjem zdravja zaposlenih in pravilnim nakupom ergonomske opreme zagotovimo varnost in zdravje pri našem delu.

S pravilno opremo lahko preprečimo poškodbe kostno-mišičnih obolenj, ki so tudi najpogostejši vzrok bolniških odsotnosti in vsako leto organizacije in zdravstveno blagajno stanejo več milijard evrov.

Osveščeni delodajalci potrebno skrb namenjajo predvsem preventivi, saj se zavedajo, da lahko bolniške odsotnosti povzročijo visoke stroške sami organizaciji. Pravilno izbrana oprema po načelih ergonomije ni prestiž, temveč osnova za večje zadovoljstvo in učinkovitost zaposlenih.

Primerna ureditev delovnega okolja zagotavlja delavcu, da ohranja udobno in nevtralno držo telesa ter tako prispeva k zmanjšanju tveganja kostno-mišičnih obolenj in k večjemu zadovoljstvu zaposlenih. Pod ergonomijo delovnega mesta štejemo predvsem delovni stol, delovno mizo in računalniški zaslon. Pomembno je, da so v pravilnem medsebojnem razmerju, ki zagotavlja nevtralni položaj telesa. Če dolga leta sedimo na neprimernem stolu, v nepravilni drži, smo lahko "veseli", če imamo »le« bolečine v vratu, hrbtenici, križu ter občasne glavobole. Vse te težave so lahko posledica dolgoletne prisilne drže telesa in slabe cirkulacije krvi.

Zato je posebno pomembno, da ima vsaka organizacija pripravljen načrt in strategijo varnosti in zdravja zaposlenih. Program Zdravju prijazna organizacija je namenjen načrtnemu zagotavljanju zdravega delovnega okolja, zdravju zaposlenih in prepoznavnosti podjetja, kot družbeno odgovornega zaposlovalca.

V letošnjem letu, ko veliko zaposlenih dela od doma, je izjemno pomembno, da so vsi zaposleni seznanjeni z osnovnimi načeli ergonomije. Raziskave letošnjega leta že kažejo na povečanje bolečin zaposlenih, ki delajo v svojem domačem okolju.

Na delavnici podamo zaposlenim osnovne smernice, kako si lahko uredimo delovni prostor v službi in tudi doma.

Delavnica lahko poteka na sedežu vašega podjetja ali na daljavo in traja približbno uro in pol oz. po dogovoru.

 

Več informacij o delavnici: polona.stajnar@sportna-unija.si

Projekt aktivnega gibanja in vadbe na delovnem mestu je sofinanciran s strani Fundacije za šport.